Potrebujemo:

  • 1 paket mehiških tortilj
  • 1 stekleničko paradižnikove mezge
  • 1 paket sojinih mrvic
  • 250g rdečega fižola
  • 1 kumaro
  • 2 sveža paradižnika
  • 1 svežo čebulo
  • sol
  • začimbe (mleta kumina, curry, piment)
  • vodo
  • alu foljo
  1. NADEV: Najprej v vodi namočimo sojine mrvice, do mehke oblike. Nato vzamemo ponev ali wok, na dno damo malo olja, vanj vsujemo sojine mrvice, dodamo prej kuhan rdeč fižol (lahko je tudi iz konzerve), vse skupaj malo prepražimo, nato dodamo še paradižnikovo mezgo, da se sestavine z njo prepojijo. Seveda po želji lahko dodamo še sol in začimbe kot so: curry, piment, mleta kumina ali pa celo kakšno drugo kombinacijo, ki nam je všeč. Vse skupaj še malo premešamo, da se sestavine prepojijo.
  2. REZANJE ZELENJAVE: Nato vzamemo svežo zelenjavo (paradižnik, kumaro, čebulo) in vse skupaj sesekljamo, na ca. 1 cm velike koščke.
  3. PRIPRAVA TORTILJE: Tortilijo vzamemo iz paketa, ki smo ga kupili in jo v opekaču za toast malo popečemo, da postane mehkejša in jo bo možno lažje prepogibati.
  4. POLNJENJE TORTILJE: Najprej vzamemo v roke kos alu folije in ga položimo na mizo. Nanj damo tortilijo, ki smo jo malo zmehčali v opekaču za toast. Nato  najprej namažemo nadev in posujemo še s sesekljano zelenjavo, ki smo jo že prej pripravili. Ko smo tortilijo nadevali jo še zvijemo. Zvijemo jo tako, da najprej iz spodnje strani potegnemo rob tortilije za 3 cm navzgor, šele nato prepognemo robove skupaj, da dobimo nekakšen žepek. Ko smo dobili ta žepek, ga še z alu folijo zavijemo, da ostanejo vse sestavine skupaj. Na spodnjem delu zložimo alu foljo, na zgornjem pa pustimo tako kot smo jo zvili.
  5. SERVIRANJE: Ko smo tortilijo zavili v alu folijo, jo enostavno z zgornje strani odvijemo ali odstranimo nekaj cm alu folije in jo pričnemo jesti.

Dober tek!

Potrebujemo:

  • moka iz celega pšeničnega zrna; 2 skodeli (280g);
  • ovseni kosmiči; 1 skodela (100g);
  • pecilni prašek: 1 žlica;
  • soda bikarbona: ½ žličke;
  • sol: ½ žličke;
  • rjavi sladkor: 1 skodela (180g);
  • cimet: 1 žlička;
  • muškatni orešček: ½ žličke;
  • 2 jajci
  • olivno olje: ½ skodele (100g);
  • navaden jogurt: 1½ skodele (400g);
  • vanilijeva aroma: ½ žličke;
  • naribano korenje: 1 skodela (110g).

Moki dodamo sol, pecilni prašek, sodo bikarbono, cimet, muškatni orešček in ovsene kosmiče. Premešamo. Jajca penasto umešamo s sladkorjem, dodamo jogurt, olje in vanilijevo aromo. Homogeni masi dodamo naribano korenje, zmešamo, dodamo še suhe sestavine in dobro zmešamo. Jaz vse mešam kar z električnim mešalcem.Nato naj masa počiva 20-30 minut, da kosmiči nekoliko nabreknejo. Med tem pečico ogrejemo na 180 stopinj Celzija, maso nadevamo v modelčke za muffine (večje) in pečemo 30 minut.

Variacije na temo:

Popolnoma se lahko prepustite naslednjim idejam:

  • namesto korenja naribate jabolka ali dodate drugo drobno nasekljano sadje po želji;
  • uporabite drugačne kosmiče, drugačno moko;
  • spremenite razmerje med kosmiči in moko v prid kosmičem;
  • dodate pest narezanih oreščkov po želji;
  • vzamete manj slakorja ali nadomestiote sladkor s sladilom (MANJ le-tega);
  • namesto navadnega vzamemo sadni jogurt (še bolje tistega s koščki sadja);
  • vzamete malo manj olja in dodate žlico ali dve kisle smetane;
  • del jogurta nadomestite s skuto;
Testo: 150g moke, 40 g cukra, 60 g masla ali margarine, 1jajce, 1 vanilijev sladkor, 1/2 pecilnega- vse zmesas v masleno testo, razvaljas in das v pekac, testo naj bo tudi do polovice roba pekaca. Nadev:

  • 1/2 kg skute,
  • 1 vanilijev puding,
  • mala kisla smetana,
  • 40 g cukra
  • 2 jajci po zelji.

Pecemo : 180 stopinj 45-55 min

Sadna kupa: rastlinska smetana, narezane kandirane marelice oz. sadje po zelji.

  • 50 dag moke
  • čajna žlička sode bikarbone
  • 15dag mletih orehov
  • 15 dag maščobe
  • 15 dag rjavega sladkorja
  • 2 čž no egg nadomestka za jajce stepi z
  • 4 žlicami vode (ali 2 jajci)
  • 15 dag segretega in ohlajenega medu
  • ščep cimeta, mletih klinčkov, in zvezdastega janeža
  • 2 drobno naribani jabolki
  • 2 žlici nesladkane slivove marmelade

Iz naštetega zagneti testo, ki ga daj počivat za kakšno uro, ali čez noč. Testo lahko sedaj uporabiš v keksomatu, če želiš oblikovat zvezdice, ga razvaljaj 5- 7mm debelo med peki papirjem in zamrzni. Zdaj lahko brez problema izrežeš poljubne figure in spečeš na 180* c v ogreti pečici.

Dober tek!

Zelena krem juha z cvetovi cvetače

Potrebuješ:

  • 1/2cvetače-skupaj z zelenimi listi
  • 40 dag zamrznjenega graha šalico na vodi kuhanega riža
  • 1 riževo smetano cca2dcl sojinega mleka

Cvetačo očisti, zelene liste in kocen prihrani, drobne cvetove cvetače malo pokuhaj v slani vodi, da so še hrustljavi in jih poberi iz vode, v vodo pa dodaj zrezane zelene liste cvetače in sredinski del-kocen- kuhaj do mehkega.

Poberi iz vode, v vodo pa daj skuhat grah. Medtem zmiksaj z paličnim ali kako drugače zelene dele cvetače, na koncu pa zmiksaj še grah in seveda riž. Vse zmiksane sestavine združi dodaj mleko, malo česna in precej mlete kumine po želji pa lahko tudi malo bio vegete.

Pred koncem dodaj še riževo smetano i cvetove cvetače.

Dober tek!

Zagneti testo

  • 40 dag moke
  • 2 žlici olja
  • ščep soli
  • 250 ml mlačne vode

Daj vsaj za ½ ure počivat, potem razdeli testo na 6 enakih delov. Vsakega posebej razvaljaj in raztegni v velikosti krpe ali pa vzami 1 zavitek vlečenega testa.

 

Nadev:

  • ½ kg skute
  • 3 žlice na mleku kuhanega pš.zdroba
  • 5 žlic rjavega sladkorja
  • 2 jajci
  • 1 vanili sladkorja

Testo razgrni na moker prtič, namaži ga z nadevom in zvij v klobaso s pomočjo prtiča, ki ga na dveh koncih zvežeš z debelejšim sukancem tako , da najprej na eni strani zvežeš, potem pa nekaj krat oviješ okrog klobase, da prideš do drugega konca in zvežeš še tam. Lahko pa si pomagaš tudi z gospodinjskimi elastikami.

Štruklje skuhaj v slanem kropu – cca 20 minut – postrezi z kakšnim sadnim prelivom in stepeno smetano.

Testo:

  • ½ kg ostre moke
  • 1 zavitek suhega kvasa
  • 1 ščep soli
  • 2 rumenjaka
  • 7 dag sladkorja
  • 7 dag topljene maščobe
  • 2 žlici smetane (kisle) malo naribane limonine lupine
  • 1 vanili sladkor
  • po potrebi še malo mlačnega mleka

Zagneti testo, da je mehko in se loči od posode. Daj vzhajat.

Medtem pripravi orehov nadev:

  • 500g mletih orehov
  • prelij z 250ml vrelega mleka
  • s sladkorjem po okusu- cca15- 25 dag,

v vrelo zamešaj trd sneg beljakov, ki so ostali od testa. Vzhajano testo razvaljaj in premaži z nadevom, zvij v klobaso, ki jo razreži na take dele, da jih lahko kuhaš v prtiču

Kuhaj v slanem kropu okoli 20 minut postrezi s stepeno smetano ali kakšnim prelivom.

Na vodi podušiš por ali 1/2 manjše čebule, dodaš malo olivnega olja in sesekljan korenček, zeleno, koren peteršilja in česen, še malo podušiš, sesekljaš s paličnim mešalnikom in dodaš 1/2 l pasiranega paradižnika in vodo. Začiniš še s soljo, baziliko, origanom, in zelenim peteršiljem. V juho zakuhaj riž ali ribano kašo.
Je zelo preprosta, brez jajc in vedno uspe – tudi tistim, ki še nikoli niso pekli.

  • 1,5 skodelice naribanih jabolk
  • 1 skodelica zdroba – ovseni, pirin
  • 1 skodelica mletih lešnikov
  • 1 skodelica mleka – ovsenega, riževega, sojinega mleka – lahko tudi pomarančnega soka
  • 1 žlica olja – lahko tudi olivnega
  • 1 skodelica sladkorja – rjavega
  • Dodajo se lahko rozine, brusnice, marelice, suho sadje, narezano na koščke
  • Pecilni prašek ali zamenjava.

Vse zmešamo in pečemo 45 – 60 minut na 180 stopinjah v namaščenem modelu. Ohlajeno torto premažemo s 100 g raztopljene čokolade, ki smo ji dodali malo žličko masla ali margarine in posujemo z narezanimi mandlji ali kako drugače okrasimo.

Dodaš sesekljano suho sadje: brusnice, marelice, dateljne, fige, slive in oreščke po želji.

Najbolje je, da vzameš več dateljev in rozin, lahko tudi zlatih, ker z njimi nadomestiš del sladkorja, dodaj tudi precej marelic, namesto naribanih jabolk lahko daš tudi mango. 1/2 mase zamešaj z grenkim kakavom. Speci 2 osnovi. Najprej temno, ki jo premažeš z manj sladkim mareličnim džemom ali marmelado, pokrij s svetlejšim biskvitom. Namesto pirinega zdroba lahko uporabiš durum pšenični zdrob. Namesto masla uporabi kokosovo maščobo.

  • 500g moke (pol gladke pol ostre)
  • 1 zravnana žlička pecilnega praška
  • 140g rjavega sladkorja
  • 1 vrečka vaniljevega sladkorja
  • ščep soli
  • 1 jajce (oz. 2 žlički nadomestka in 6 žličk tekočine- močno zmiksaj)
  • 125g kokosovega masla (zmehčano).
  • 100 g drobno mlete kokosove moke (v kavnem mlinčku)
  • 100g fine kokosov moke ( kosmiči)
  • riževo mleko dodaj po potrebi, da lahko testo lepo razvaljaš

Vse sestavine pregneti z gnetilnim kavljem, potem z roko zgneti v gladko testo. Vse skupaj pusti cca ½ h počivat na hladnem. Potem na delovni površini razvaljaj pol centimetra debelo in z modelčki izreži piškote. Peči v naprej ogreti pečici pri 175-200 stopinj Celzija, 8-10 minut, oz. do lepe zlato rumene barve.

Da dobiš gladko testo, dodaj po občutku malo več maščobe ali dovoljenega mleka. lahko pa namesto kokosa dodaš tudi mlete lešnike, mandlje, kakav, skratka kar imaš pri roki.

Ohlajene piškote lahko tudi namažeš z marmelado z ene strani potem pa lahko na vrh daš drug piškot ali pa iz testa oblikuješ tudi obročke (tako da potem dobiš linške oči).